Azéliakage med hasselnød og kanel

Maja Vases kæmpestore kærlighed til Azélia er svær at skjule. Bag den spejlblanke Azéliaglaze gemmer sig en konfektagtigt Azéliabrownie, en vidunderligt cremet Azéliamousse og en kæk kerne af flydende, kanelkrydret hasselnøddepraliné.

Udviklet af Maja Vase for Chokolade Compagniet.

Antal: 8 personer

Azéliabrownie med kanel:
120 g Azélia 35 % fra Valrhona
60 g smør
2 æg
180 g sukker
40 g ristede hasselnødder
1 tsk stødt kanel
1 nip salt

Smelt chokolade og smør i en skål over vandbad, og tag skålen af varmen. Pisk æg og sukker let sammen, og rør chokoladeblandingen i. Kør hasselnødderne til hasselnøddemel på en minihakker, og vend hasselnøddemel, kanel og salt i dejen. Fordel dejen i en kagering (15 cm i diameter) med bagepapir i bunden, og bag brownien i ca. 30 minutter ved 175 grader, til den næsten har sat sig. Lad brownien køle af, og stil den i fryseren.

Hasselnøddepraliné med kanel:
40 g sukker
40 g ristede hasselnødder
1/2 tsk stødt kanel
1 nip salt

Smelt forsigtigt sukkeret til gylden karamel i en tykbundet gryde, tag straks gryden af varmen og rør hasselnødderne i. Hæld de karamelliserede hasselnødder ud på et stykke bagepapir, og lad dem køle helt af. Kør dem til nøddesmør (praliné) på en effektiv minihakker, og tilsæt kanel og salt. Smag til.

Fordel 60 g hasselnøddepraliné oven på brownien, og stil kagen tilbage i fryseren i min. 3 timer, til pralinéen er frossen.

Azéliamousse:
1 1/2 blad husblas
220 g Azélia 35 % fra Valrhona
110 ml letmælk
1 nip salt
220 ml piskefløde

Udblød husblassen i koldt vand. Smelt chokoladen i en skål over vandbad, og tag skålen af varmen. Bring mælk og salt til kogepunktet i en lille gryde, og tag gryden af varmen. Vrid husblassen fri for vand, og rør den ud i den varme mælk. Hæld mælken over chokoladen, mens du rører i midten af skålen med en dejskraber. Fortsæt med at røre, til massen samler sig. Stavblend.

Pisk fløden til let skum i en skål. Vend først lidt af skummet i chokoladen og dernæst forsigtigt resten. Fordel moussen i en eklipse-silikoneform (18 cm i diameter), og tryk forsigtigt hasselnøddekagen lidt ned i (med pralinéen nedad). Stil kagen i fryseren natten over.


Glaze:
3 blade husblas
75 g Azélia 35 % fra Valrhona
20 g hasselnøddepraliné
50 ml piskefløde
25 ml vand
75 g sukker
75 g glukosesirup
1/2 tsk stødt kanel

Udblød husblassen i koldt vand. Hak chokoladen fint, og kom chokolade og hasselnøddepraliné i en plastikkande. Bring fløde, vand, sukker og glukosesirup til kogepunktet i en gryde, og tag gryden af varmen. Vrid husblassen fri for vand, og rør den ud i den varme fløde. Hæld fløden over chokoladen, og rør rundt, til glazen samler sig. Stavblend. Dæk overfladen med film, og lad glazen køle ned til ca. 35 grader.

Placer den frosne kage på en lille kagering, og hæld glazen ud over den. Lad glazen sætte sig, og fjern dråberne under kagen med en lille kniv. Lad kagen tø op på et kagefad i køleskabet.

Pynt:
ristede hasselnødder
ristede hasselnøddehinder
spiseligt bladguld

Pynt kagen med halve hasselnødder, hasselnøddehinder og bladguld.

Tip: Brug allerhelst de buttede, aromatiske hasselnødder fra Piemonte. Det gør en kæmpe forskel for smagen!